Karta över Skandinaviens länder med en markering för var Sälen ligger.

Workshop i innovativ planlegging i grenseregionen 11 september, 1 oktober

Hvordan kan kommuner planlegge for fremtiden når innbyggertallet synker og tilgjengeligheten av arbeidskraft er sterkt redusert?

Hvordan skal vi utvikle kommunene og grenseregionen og med hvilke metoder? Tradisjonell samfunnsplanlegging er som oftest basert på vekststrategier, men hva skjer når befolkningen på et sted minker? Hvordan kan kommuner planlegge for fremtiden når innbyggertallet synker og tilgjengeligheten av arbeidskraft er sterkt redusert?

Den innovative planleggingsmetoden RUPIL (rural planning innovation lab) gir kommunene innovative verktøy for å håndtere denne utfordringen. Metoden er testet med gode resultater i kommunene Malung-Sälen og Os, i tillegg til Albula-regionen i Sveits. Metoden er utviklet som en del av forskningsprosjektet RURALPLAN.

Vi inviterer nå hele grenseregionen til workshop hvor RUPIL tas i bruk som planleggingsmetode. I løpet av to dager skal vi utvikle konkrete forslag til hvordan kommunene kan møte den demografiske utviklingen og mangelen på arbeidskraft i grenseregionen. Deltakerne får erfaring med bruken av innovasjonsmetodikk i planprosesser, i tillegg til at vi utvikler strategier og tiltak som kommunene i grenseområdet kan følge opp, hver for seg og/eller i fellesskap på tvers av kommunene. I dette arbeidet får vi hjelp fra Kompetansesenteret for offentlig innovasjon (KOI) ved Universitetet i Innlandet, som har bidratt i utviklingen av RUPIL-metoden.

Om den demografiske utfordringen i grenseregionen

Demografien i grensekommunene Innlandet-Dalarna-Värmland er preget av minkende og aldrende befolkning, og hvor stadig flere flytter til byområder. Andelen eldre i forhold til befolkningen i arbeidsfør alder er betydelig høyere i grenseregionen sammenlignet med det nordiske gjennomsnittet. Alt tyder derfor på at det vil kreves spesielle innsatser for å dekke omsorgsbehovene i fremtiden.

Kommunene i den nordlige delen av grenseområdet kjennetegnes av en svært høy andel sesonginnkvartering, noe som kan være en utfordring når det gjelder service, men også en fordel når det gjelder arbeidsmarkedet og kompetansetilbudet.

Ser man fremover, har befolkningsnedgangen i grensekommunene stoppet opp, men nedgangen i befolkningen i arbeidsfør alder fortsetter og forventes å fortsette frem til 2030. Det er hovedsakelig den eldre aldersgruppen som øker.

Kilde: Nordregio report 2023:12Nordregio report 2023:12, Demografi och kompetensförsörjning i gränsområdet Innlandet-Dalarna-Värmland

Om forskningen som ligger bak RUPIL

Modellen om innovativ planlegging i kommuner med befolkningsnedgang, er utviklet som en del av et forskningsprosjekt i regi av Universitetet i Innlandet (Norge), Universitetet i Linköping (Sverige) og Sveitsisk senter for fjellregioner (Sveits). Prosjektet, som er kalt RURALPLAN, ble finansiert av ESPON-nettverket. Målet var å utvikle nye måter å planlegge for bærekraftige samfunn, selv uten befolkningsvekst. Prosjektet ble fullført i desember 2024 og har utviklet og testet en metode for realistisk planlegging som tar hensyn til både forventet befolkningsnedgang og økt livskvalitet i små kommuner. Les mer om prosjektet her:

RURALPLAN – Universitetet i Innlandet

Hvem kan delta?

De som inviteres til workshopene er politikere, administrasjon, representanter fra næringslivet, frivillig sektor, unge og eldre! Deltakerne skal representere en bredde av aktører i kommunene – og det er viktig at de som deltar er interessert og engasjert i utviklingen av lokalsamfunnet sitt.

I løpet av de to dagene skal deltakerne sammen utforske problemer og utvikle ideer som skal hjelpe til å møte fremtidens utfordringer i grensekommunene. Hvilke utfordringer som tas tak i bestemmes av deltakerne, som inngår i grupper ut fra det temaet de ønsker å arbeide med.

Første workshopen, 11. september kl. 09.00-15.00
skal vi dykke ned i de utfordringene vi står overfor og sammen utvikle nye ideer til hvordan disse kan møtes.

Andre workshopen, 1.oktober kl. 09.00-15.00
skal ideene videreutvikles, testes og det skal lages en plan for hvordan ideene tas videre i kommunenes plansystem.

Et detaljert program vil komme nærmere oppstart.

Er du interessert?

Ønsker du å høre mer om workshopen, kontakt Grensekomiteen Innlandet-Dalarna:
Gro Svarstad grosva@innlandetfylke.no eller Jakob Ebner Jakob.Ebner@lansstyrelsen.se. Der vil du få mer informasjon om påmelding.

Logga Universitet i Innlandet

Del dette

Les også

Få de senaste nyheterna!

Få med deg siste nytt!