Utsikt över berg med höstfärger. En person gör ett lufthopp.

Grenseoverskridende besøksstrategi

Studieturen høsten 2023 til Bodø og Lofoten var en øyeåpner og ga oss verdifull innsikt i hvordan vi kan ta en helhetlig tilnærming til utvikling av besøksstrategier. Destinasjonsselskapene i grenseregionen søker nå om mulighetsstudier for å utvikle en felles grenseoverskridende besøksstrategi.

Høsten 2023 deltok representanter fra destinasjonsselskapene og kommunene i grenseregionen på en studietur til Bodø og Lofoten. Hovedtemaet for turen var besøksforvaltning.. Vi ble imponert over det sterke samarbeidet og engasjementet vi observerte.

Vi fikk førstehånds eksempler på helhetlig planlegging og hvordan reiselivet er integrert i samfunnsplanleggingen. Vi fikk også se gode eksempler på besøksforvaltning i praksis.

Etter den inspirerende studieturen arrangerte vi et oppfølgingsseminar i mars for alle deltakerne. Toril Olsson fra Mimir ga oss en grundig orientering om utviklingen av det nye reiselivet, rammene for reiselivsutvikling, utvikling på destinasjonsnivå og det regenerative perspektivet.

Vi hadde en fruktbar diskusjon om utfordringene i vår region og hvordan vi kan implementere besøksforvaltning i praksis. Det ble også avklart en sterk interesse for å gjennomføre en forstudie.

I mai hadde vi et møte med destinasjonsselskapene i Älvdalen, Engerdal og Trysil. Vi diskuterte innholdet i en potensiell forstudie og avklarte roller og ansvar. Dette møtet markerer et viktig skritt fremover i vår felles innsats for reiselivsutviklingen i vår region.

Destinasjon Trysil og Destinationsutveckling Idre er i planleggingsfasen for å søke om forstudiemidler. Målet er å utvikle en metode for,  og etablere et samarbeid for å utvikle en grenseoverskridende besøksstrategi for barmarksturisme. Dette vil involvere destinasjonene Sälen, Idre, Trysil, Engerdal og Torsby.

Metoden vil bygge på følgende kriterier:

  • Fra “do no harm” til “do good”
  • Fra volum til verdi
  • Fra scenarier til utopier
  • Fra et bærekraftig reiseliv til regenerativt reiseliv

Disse prosjektene vil øke kunnskapen om regenerativ besøksforvaltning og hva det innebærer for destinasjonsselskapene og lokalbefolkningen i prosjektområdet. Målet er å skape interesse for et større prosjekt der offentlige og private aktører på begge sider av grensa i samarbeid med lokalsamfunnet utvikler besøksforvaltningsstrategier.

Disse strategiene skal skape forutsetninger for nye identitetsbaserte opplevelsesprodukter og bidra til å øke attraksjonskraften i grenseområdet.

Del dette

Les også

Hvordan skaper vi en attraktiv grenseregion for ungdommene?

Grensekomiteen samlet ungdomskonsulenter fra sju grensekommuner for å avklare hva som må gjøres for å få de unge til å bli boende i grenseregionen. De unge vil være delaktige, få fram sine synspunkter og påvirke i saker som berører de. Mange unge opplever at voksne bare snakker og at lite gjøres, mens voksne opplever at de ikke når fram. Derfor er det behov for nye måter å møtes på.

Les mer

Få de senaste nyheterna!

Få med deg siste nytt!