Livskraftige lokalsamfunn i grenseområdet

I likhet med det øvrige Norden øker andelen eldre i grenseområdene. Dels fordi vi lever lengre, dels fordi unge flytter til større tettsteder og byer, men også fordi det fødes stadig færre barn. Spesielt for grenseområdet er den ekspansive veksten som har vært innen turistnæringen, de naturmessige kvalitetene og den store etterspørselen etter arbeidskraft.

For å få flere unge til å bli boende eller flytte til området bør natur- og kulturressursene i grenseområdet i større grad nyttes i omdømmebygging. Tettsteder må utvikles og tilgangen på tjenester og service må bedres, slik at området framstår attraktivt for den yngre generasjon.

Grensekomiteen vil bistå kommuner og regioner slik at de bedre kan utvikle sine lokalsamfunn og skape tilbud som får flere yngre til å bli boende eller bosette seg i grenseområdet.

Målet er å sette i gang minst fem stedsutviklingsprosjekt innen 2027, og sammen med andre aktører bidra til at andelen yngre i grenseområdet er større i 2027 enn i 2022.

Aktiviteter, livskraftige lokalsamfunn i grenseområdet

  • Grenseløs ungdomssatsing
    Livskraftige lokalsamfunn med en balansert alderssammensetning er et av de langsiktige målene som Grensekomiteen arbeider for å nå. Det innebærer at det må legges til rette slik at unge ønsker å bli boende eller flytte til grenseområdet, og at unges stemme høres. Via ungdomsundersøkelser LUPP og Ungdata har vi god kunnskap om hvordan ungdommene opplever situsajonen. Utmaningen är att gå från analys till handling.
    Grensekomiteen har samlet ungdommer og ungdomsansvarlige i grensekommunene og diskutert hva som må på plass for at de skal bli boende eller flytte tilbake, hvordan deres stemme kan bli hørt og hvordan vi kan samarbeide på tvers av grensa. Utdanning, jobbmuligheter, boliger,  kollektivtransport og fritidsaktiviteter har ungdommene løftet fram som de viktigste temaene å jobbe videre med.  Som neste steg vil beslutningstakere i grensekommunene, Region Dalarna, Region Värmland, Innlandet  fylkeskommune og Statsforvalteren i Innlandet bli invitert til et møte der ungdommene presenterer sine synspunkter og utfordre beslutningstakerne til å  presentere løsninger.  Youth 2030 movement bistår Grensekomiteen i arbeidet.

  • Flere boliger i grenseregionen
    Tilgang på attraktive boliger til rimelige priser er en forutsetning for å kunne attrahere arbeidskraft og tilflytting gil grenseregionen. Gjennom en konferanse i november 2023 fikk vi innsikt i boligbehovet i regionen og i fjellkommunene, hva som gjøres i kommunene og regionene og hva som er en attraktiv plass for unge og tilflyttere.
    Konferansen ble fulgt opp med et digitalt seminar 2024 der vi satte fokus på boliger som en konkurransefordel og alternative boligløsninger, spesielt for sesongansatte og unge. Foredragsholdere fra Distriktssenteret, Engahems fabrikken, Kapacitet, Lev Stort, Bomanarkitekter, Föreningen för bygemenskaper, Heim, Tydal og Husbanken. Diskusjonene og ideene som ble delt, har inspirert oss til å tenke på hvordan vi kan følge opp dette viktige arbeidet.

  • Digitalisering i offentlig virksomhet
    Tilgang på arbeidskraft er en stadig større utfordring. Automatisering og robotiserng av kommunale og tjenester gir nye muligheter for å effektivisere virksomheten og sikre gode offentlig tjenester. Behovet er spesielt stort i grenseregionen der arbeidsledigheten er lav og befolkningen blir stadig eldre samtidig som arbeidskraftsbehovet vokser i industrien og i besøksnæringen. I en konferanse 29. mai 2024 satte Grensekomiteen søkelyset på dette. Gode forelesere orienterte om regelverket for droner i Norge og Sverige og hvordan droner og velferdsteknikk kan nyttes i offentlig virksomhet. Dalarna og Innlandet. Interessante eksempler fra Trysil og Smedjebacken viser hvordan digitale verktøy, med brukeren i fokus, nyttes for å fremme aktivitet, deltakelse og mestring. Målet er å øke bruken av digitale tjenester i offentlig forvaltning gjennom og flere seminarer og konferanser innen dette temaet vil bli arrangert. Neste konferanse planlegges i 2025.

Del dette

Les også

Utsikt över berg med höstfärger. En person gör ett lufthopp.

Grenseoverskridende besøksstrategi

Studieturen høsten 2023 til Bodø og Lofoten var en øyeåpner og ga oss verdifull innsikt i hvordan vi kan ta en helhetlig tilnærming til utvikling av besøksstrategier. Destinasjonsselskapene i grenseregionen søker nå om mulighetsstudier for å utvikle en felles grenseoverskridende besøksstrategi.

Les mer
Entré till Älvdalens utbildningsscentrum, byggnader, snö.

Grenseoverskridende karrieresenter

Den 18. juni møttes representanter fra Älvdalen, Torsby, Innlandet fylkeskommune og Karrieresenter Sør-Østerdal på Elverum. Målet med møtet var å avklare interessen og forutsetningene for å etablere et grenseoverskridende Kompetanseforum og Karrieresenter etter modell fra Innlandet.

Les mer

Få de senaste nyheterna!

Få med deg siste nytt!