Vad kan vi hjälpa dig med?

Om Dalarna

Dalarna har en sentral plass i bildet av Sverige med sine røde hus, dalahester og tradisjonell midtsommerfeiring. I fylket finnes Falu kobbergruver med røtter fra 700-tallet og som var spesielt viktig under stormaktstiden, da den dominerte det europeiske kobbermarkedet. I dag er den en verdens arv.

Dalarna fylke består av 15 kommuner med et totalt areal på 28 194 km2 (omtrent 7 % av Sveriges overflate) hvilket gjør det til det fjerde største fylket i Sverige. 286 000 personer bor i Dalarna og befolkningen vokser, først og fremst ved innvandring. Med 24 % av befolkningen over 64 år ligger andelen eldre høyere i Dalarna enn i Sverige som helhet. Potensialet til de innflyttede voksne må utnyttes for å dempe virkningene av en aldrende befolkning og et høyt forsørgerforhold.

Natur

Dalarna består av 70 % skog, 6 300 sjøer, har 3 nasjonalparker, 150 naturreservat og Sveriges sydligste fjell og sameby. Sveriges sjette største sjø, Siljan ligger i Dalarna og i Dalarna finner vi også Sveriges nest lengste elv, Dalaelven, med sine 541 km og 41 vannkraftverk, samt Sveriges høyeste vannfall, Njupeskär i Fulufjället. På Fulufjället står også verdens eldste tre som er 9550 år gammelt.

Turism

Blant de kulturelle gullkornene finnes velkjente plasser som Zornmuseet og Zorngården i Mora, Carl Larsson-gården i Sundborn, Ornässtugan utenfor Borlänge, Hildasholm i Leksand, Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs, Verket i Avesta, Falu Gruver og Dalarna Museum i Falun.

Blant velkjente arrangement og varemerker fra Dalarna finnes Vasaloppet, Vansbrosimmet, Dansbansveckan i Malung, Classic Car Week i Rättvik, alpinanleggene i Idre Fjäll, Sälen og Romme Alpin, Lugnet Skistadion i Falun, Falukorv og Falu-rødfarge.

Arbetsliv

Dalarna er en overveiende rural region med skogbruk, treforedling, stålindustri, kraftproduksjon og besøksnæring som de største næringene. De største bedriftene i Dalarna, målt i omsetning og antall ansatte er Outokompu Stainless AG og Claes Ohlsson AB. I alle kommunene er kommunen selv den største arbeidsgiveren.

Dalarna beskrives gjerne som et Sverige i miniatyr, ettersom man finner mye av det beste og fineste landet kan tilby i ett og samme landskap.

Del dette

Les også

Byggnad i färgglada fält, himmel.

Bostadskonferens 29 november 2023

Tillgång till attraktiva bostäder till rimliga priser är en förutsättning för att kunna attrahera arbetskraft till gränsregionen. Gränskommittén Innlandet Dalarna startar nu upp ett arbete för att öka tillgång till bostäder i gränsregionen.

Les mer
Arbeidsområde

Kontakt oss

Grensekomiteen Innlandet-Dalarna engasjerer seg i å vitalisere lokale samfunn ved å gi støtte til tiltak og initiativer som fokuserer på bærekraftig utvikling, kompetanseheving, grenseoverskridende planlegging og regionens tiltrekningskraft.

Les mer

Få de senaste nyheterna!

Få med deg siste nytt!