Grenseoverskridende utviklingsplaner (illustrert med et bilde av dansende hender i høyt gress)

Grenseoverskridende utviklingsplaner

Utviklingen i grenseområdet hindres ofte fordi det ligger perifert og langt fra landets og fylkets sentrum. Grenseregionens rike natur- og kulturressurser og kommunenes og regionens strategier kan få større betydning og gjennomslag når utviklingen samordnes på tvers av grensen. Det finnes i dag få om ingen grenseoverskridende utviklingsplaner.

Mål, Grenseoverskridende utviklingsplaner

Grensekomiteens mål innen 2025 er å utvikle og teste et konsept for utarbeiding av grenseoverskridende kommunale utviklingsplaner, samt å starte opp arbeidet med tre nye grenseregionale utviklingsplaner.

Aktiviteter, grenseoverskridende utviklingsplaner

  • ESPON-prosjektet – Realistisk planlegging
    Gränskommittén deltar i ett europeisk forskningsprosjekt som skal bidra til bedre kvalitet på strategisk planlegging og lederskap i små og mellomstore distriktskommuner som opplever befolkningstilbakegang og/eller endret befolkningssammensetning. Med stöd av Høgskolen i Innlandet genomförs bland annat Rural Planning and Innovation Lab (RUPIL) i Os kommun i Nord-Østerdalen och Malung-Sälens kommun i SITE-regionen. Projektet avslutas slutet av 2024 och Gränskommittén kommer att sprida resultatet och erfarenheter från projektet och arbeta för att fler kommuner i gränsregionen får tillgång till verktyget. Läs mer om projektet här:
    RURALPLAN – Høgskolen i Innlandet

  • Hållbar utvikling av naturressurser og turisme
    Gränskommittén har initierat två samarbetsprojekt som ska bidra till gränsöverskridande utvecklingsstrategier.
    Destinasjonsselskapene i Sälen og Idre (Dalarna), Trysil og  Engerdal (Innlandet) og Torsby (Värmland) har tagit initiativ till å utvikle en grenseoverskridende besøksstrategi  som skal bidra til å skape en funksjonell grenseoverskridende reiselivsregion der tiltak og produkter utvikles i tråd med lokalsamfunnets ønsker. Grensekomiteen er fasilitator og bidrar  med faglig støtte.
    Ett forprosjekt om «Naturbaserade lösningar för klimatanpassning i gränsregionen» har genomförts öfr att hitta metoder som øke det biologiske mangfoldet, og sikre resiliente økosystem som  reduserer effekten av klimaforandringene. Grensekomiteen bidrar faglig i arbeidet med  å utarbeide en hovedprosjektsøknad og i gjennomføringen av prosjektet.

  • Park – og forvalterforum
    Et forum for å utvikle og forvalte nasjonalparker samt natur- og kulturparker på tvers av grensa er etablert. Parkforumet har som mål å arrangere årlige fagkonferanser og initiere felles utviklingsprosjekt. Forvalterne av nasjonalparker og verneområder i Värmland, Dalarna, Härjedalen og Innlandet har etablert et forum der forvaltningsspørsmål diskuteres.

Del dette

Les også

Utsikt över berg med höstfärger. En person gör ett lufthopp.

Grenseoverskridende besøksstrategi

Studieturen høsten 2023 til Bodø og Lofoten var en øyeåpner og ga oss verdifull innsikt i hvordan vi kan ta en helhetlig tilnærming til utvikling av besøksstrategier. Destinasjonsselskapene i grenseregionen søker nå om mulighetsstudier for å utvikle en felles grenseoverskridende besøksstrategi.

Les mer
Entré till Älvdalens utbildningsscentrum, byggnader, snö.

Grenseoverskridende karrieresenter

Den 18. juni møttes representanter fra Älvdalen, Torsby, Innlandet fylkeskommune og Karrieresenter Sør-Østerdal på Elverum. Målet med møtet var å avklare interessen og forutsetningene for å etablere et grenseoverskridende Kompetanseforum og Karrieresenter etter modell fra Innlandet.

Les mer

Få de senaste nyheterna!

Få med deg siste nytt!