Grenseoverskridende fagutdanning kan løse mangelen på kompetanse

Hvis flere visste at de kan studere på den andre siden av grensa, ville mange jobber være reddet. Dette ble konstatert da Grensekomiteen Innlandet- Dalarna samlet aktører fra begge siden av grensa for å finne løsninger på kompetansemangelen i grenseregionen.

Akutt mangel på kompetanse

Arbeidsmarkedet i grenseregionen mellom Norge og Sverige står ovenfor en akutt utfordring, mangel på kvalifisert arbeidskraft vokser samtidig som befolkningen i arbeidsfør alder reduseres. Bransjer som teknikk, helse og turisme er spesielt utsatt og bedriftene kjemper for å finne kompetent personale. Samtidig som det finnes uutnyttet arbeidskraft.

Studier viser at det ikke foreligger noen juridiske hinder for studier over grensa, men mulighetene nyttes i svært liten grad. Følgen er at visse utdanninger legges ned på grunn av for få søkere, til tross for at næringslivet har et skrikende behov for personale. For å beholde arbeidskraften er det også behov for flere utdanninger, som gjør det mulig for voksne å kombinere utdanning og arbeid.

Få vet at det er mulig å studere over grensa

Våren2023 samlet Grensekomiteen Innlandet- Dalarna utdanningsaktører, kommuner og næringsliv for å diskutere problemet og finne konkrete løsninger. Mangel på informasjon er en av de største utfordringene. Få kjenner til hvilke utdanninger som finnes på den andre sida av grensa. Fjelldestinasjonene har blant annet behov for skreddersydde utdanninger for driftspersonalet sitt. Utdanninger som kan kombineres med jobb.

Kartlegging av utdanninger

Første steget har vært å kartlegge utdanningssystemene. Det er satt i gang et forprosjekt som skal undersøke hvilke fasiliteter som finnes for yrkesutdanning i grenseregionen, og hvordan de kan nyttes både for videregående elever og for voksne.

Grenseoverskridende karrieresenter

Det er initiert en forstudie for å etablere et grenseoverskridende karrieresenter for karriereveiledning og voksenutdanning. Deltakere er Karrieresenter Sør-Østerdal og kommunene Torsby og Älvdalen på svensk side.

Fagutdanning for driftspersonale på fjelldestinasjonene

Det er tatt initiativ for på sikt å etablere en Nordisk fagskole for driftspersonale på fjelldestinasjonene. Prosjekt Fagskole Sør-Østerdal leder arbeidet og fjelldestinasjonene er aktivt med i arbeidet.

Grensekomiteen Innlandet- Dalarna bidrar aktivt i arbeidet og koordinerer arbeidet med Region Värmland, Region Dalarna og Innlandet fylkeskommune.


Se filmen om grenseoverskridende kompetansesamarbeid

Del dette

Les også

Hvordan skaper vi en attraktiv grenseregion for ungdommene?

Grensekomiteen samlet ungdomskonsulenter fra sju grensekommuner for å avklare hva som må gjøres for å få de unge til å bli boende i grenseregionen. De unge vil være delaktige, få fram sine synspunkter og påvirke i saker som berører de. Mange unge opplever at voksne bare snakker og at lite gjøres, mens voksne opplever at de ikke når fram. Derfor er det behov for nye måter å møtes på.

Les mer
Ruralplan rapport

Ruralplan – framtidens modell for samfunnsplanlegging

Tradisjonell samfunnsplanlegging er basert på tilvekst, men hva skjer når folketallet stagnerer? Ruralplan viser hvordan kommunene kan planlegge for framtida, selv når folketallet synker. Dette gjorde Malung- Sälen for å tilpasse seg nye demografiske forhold, uten å miste attraktivitet og kommunale tjenester.

Les mer
Utsikt över berg med höstfärger. En person gör ett lufthopp.

Grenseoverskridende besøksstrategi

Studieturen høsten 2023 til Bodø og Lofoten var en øyeåpner og ga oss verdifull innsikt i hvordan vi kan ta en helhetlig tilnærming til utvikling av besøksstrategier. Destinasjonsselskapene i grenseregionen søker nå om mulighetsstudier for å utvikle en felles grenseoverskridende besøksstrategi.

Les mer

Få de senaste nyheterna!

Få med deg siste nytt!