Två personer som syns bredvid varandra.

Nytt från Nordisk Ministerråd

Ny finansieringsmodell, tätare samarbete mellan Gränskomittéerna i Norden och möte med Nordens regionalministrar präglade första halvåret 2024.

Hans Peter Carlson (fra MidtSkandia) og Gro Svarstad (fra Grensekomiteen Innlandet – Dalarna.

Ny finansieringsmodell

Fra 1. januar 2025 vil finansieringsmodellen for Grensekomiteene endres. Dette innebærer en konkurranseutsetting. Nordisk Ministerråd (NMR) har nå lyst ut  8.5 millioner DDK som Grensekomiteene må nå søke i en åpen konkurranse.

Målet med utlysningen er å:

  • Fremme grenseregional utvikling i tråd med det nordiske samarbeidsprogrammet og visjon 2030 (Norden skal være verdens mest integrerte og bærekraftige region)
  • Sikre et velfungerende grenseregionalt samarbeid
  • Arbeide med å løse problemer som hemmer tilvekst, mobilitet og integrasjon på grunn av nasjonale grenser

Vår søknad inneholdt planer og budsjett for de kommende to årene og bygger videre på dagens aktivitet, arbeidsformer og ambisjoner. Vi forventer svar på søknaden i løpet av september, og venter i spenning.

I 2024 gjennomfører Grensekomiteene nesten 200 aktiviteter innenfor rammen for det grenseregionale samarbeidet. NMR bidrar med 8.5 millioner DKK, grensekomiteenes medlemmer med 19.5 millioner DKK, og eksterne finansieringskilder (som Interreg og flere) med 15 millioner DKK. 

Møte med Nordens regionalministre

Den 18. juni hadde vi gleden av å i Karlstad. På dette møtet fikk Hans Peter Carlson (fra MidtSkandia) og Gro Svarstad (fra Grensekomiteen Innlandet – Dalarna) muligheten til å presentere grensekomiteene, vårt arbeid for å nå den nordiske visjonen, og våre planer for fremtidig samarbeid.

Samarbeidet mellom Grensekomiteene

Vi i Grensekomiteene ønsker å styrke samarbeidet slik at vi kan arbeide mer effektivt og smartere. Vi vil i større grad:

  • Være den grenseregionale faktoren.
  • Uttale oss med en stemme.
  • Dele kunnskap, erfaringer, ideer og prosjektresultater.
  • Bygge grenseoverskridende nettverk for beslutningstakere i hele Norden, ikke bare i den respektive grenseregionen.
  • Bygge og utvikle kompetanse for grenseregional utvikling.

Sammen med Svinesundskommittèn, Skjærgårdssamarbeidet, og MidtSkandia deltar Grensekomiteen Innlandet – Dalarna i arbeidsgruppa for prosjektet “Framtidas Grensekomite 2.0” for å ta dette samarbeidet et steg videre.

Del dette

Les også

Hvordan skaper vi en attraktiv grenseregion for ungdommene?

Grensekomiteen samlet ungdomskonsulenter fra sju grensekommuner for å avklare hva som må gjøres for å få de unge til å bli boende i grenseregionen. De unge vil være delaktige, få fram sine synspunkter og påvirke i saker som berører de. Mange unge opplever at voksne bare snakker og at lite gjøres, mens voksne opplever at de ikke når fram. Derfor er det behov for nye måter å møtes på.

Les mer

Få de senaste nyheterna!

Få med deg siste nytt!