Ruralplan startet som et forskningsprosjekt i 2024 under ledelse av Universitetet Innlandet, Linkøpings universitet og Swiss Center for Mountain Regions (Sveits). Prosjektet ble finansiert med midler fra ESPON (European Observation Network for Territorial Development and Cohesion). Målet var å utvikle nye metoder for å planlegge bærekraftige lokalsamfunn, uten befolkningsvekst.
Konkrete tiltak i Malung- Sälen
Innbyggere, politikere, næringsliv og frivillige organisasjoner satte seg ned rundt samme bord for å forme framtida. Ved hjelp av RUPIL- modellen (Rural Planning and Innovation Lab) ble konkrete tiltak arbeidet fram gjennom noen workshops.
Senior power- for friskere pensjonister
Ett initiativ var å styrke livskvaliteten hos pensjonister og dermed utsette behovet for bistand. Tanken er å tilby helsekontroller og samtale. Pensjonistene blir invitert til å delta i ulike aktiviteter innen kultur og idrett, i samarbeid med lokale lag og foreninger. På denne måten etableres sosiale relasjoner som inspirerer til fortsatt engasjement og et aktivt liv. Det foreslås at initiativet ledes av en kommunal prosjektleder og at informasjon om tiltaket skjer via lokalpressen.
Bed money – en alternativ turistskatt
Ideen er å legge en avgift på hver betalte overnatting i kommunen. Overnattingsbedrifter bidrar da med en sum pr gjest og seng til et felles fond. Dette fungerer som et alternativ til turistskatt og skal finansiere infrastrukturprosjekt, som økt trafikk på Västerdalsbanen, Express busser og andre toglinjer.
Summer camp- inspirere ungdom
Forslaget handler om å arrangere en sommerleir for elever fra ungdomsskolen for å gi de innblikk i arbeid som kan inspirere til framtidige studievalg. Et eksempel på tiltak som ble foreslått er å gi barn mulighet til å leke seg inn i «kokkeyrket». Lokale arbeidsgivere forventes å bidra med kunnskap og sommerleiren gjennomføres i samarbeid med kommunens ansatte. Ungdomsrådet bør være delaktige i planleggingen.
Fordeler med Ruralplan
Ett verktøy for smart samfunnsplanlegging – Kommuner kan bruke RUPIL – modellen med utgangspunkt sine utfordringer og behov.
Policypåvirkning på EU-nivå – Det er utarbeidet en Policy Brief for å gi EU- anbefalinger om hvordan små kommuner kan handtere demografiske utfordringer.
Langsiktig påvirkning – Modellen viser at bærekraftig utvikling er mulig uten vekst i folketallet, ved å fokusere på livskvalitet, miljø og sosiale forhold.
Neste steg
Grensekomiteen Innlandet- Dalarna arbeider nå for at flere kommuner i Norden skal lære RUPIL-metoden å kjenne og dra nytte av de erfaringer som prosjektet har gitt.


