Grenseoverskridende utviklingsplaner (illustrert med et bilde av dansende hender i høyt gress)

Grenseoverskridende utviklingsplaner

Utviklingen i grenseområdet hindres ofte fordi det ligger perifert og langt fra landets og fylkets sentrum. Grenseregionens rike natur- og kulturressurser og kommunenes og regionens strategier kan få større betydning og gjennomslag når utviklingen samordnes på tvers av grensen. Det finnes i dag få om ingen grenseoverskridende utviklingsplaner.

Mål, Grenseoverskridende utviklingsplaner

Grensekomiteens mål innen 2025 er å utvikle og teste et konsept for utarbeiding av grenseoverskridende kommunale utviklingsplaner, samt å starte opp arbeidet med tre nye grenseregionale utviklingsplaner.

Aktiviteter, grenseoverskridende utviklingsplaner

  • ESPON-prosjektet – Realistisk planlegging
    Gränskommittén deltar i ett europeisk forskningsprosjekt som skal bidra til bedre kvalitet på strategisk planlegging og lederskap i små og mellomstore distriktskommuner som opplever befolkningstilbakegang og/eller endret befolkningssammensetning. Med stöd av Høgskolen i Innlandet genomförs bland annat Rural Planning and Innovation Lab (RUPIL) i Os kommun i Nord-Østerdalen och Malung-Sälens kommun i SITE-regionen. Projektet avslutas slutet av 2024 och Gränskommittén kommer att sprida resultatet och erfarenheter från projektet och arbeta för att fler kommuner i gränsregionen får tillgång till verktyget. Läs mer om projektet här:
    RURALPLAN – Høgskolen i Innlandet

  • Hållbar utvikling av naturressurser og turisme
    Gränskommittén har initierat två samarbetsprojekt som ska bidra till gränsöverskridande utvecklingsstrategier.
    Destinasjonsselskapene i Sälen og Idre (Dalarna), Trysil og  Engerdal (Innlandet) og Torsby (Värmland) har tagit initiativ till å utvikle en grenseoverskridende besøksstrategi  som skal bidra til å skape en funksjonell grenseoverskridende reiselivsregion der tiltak og produkter utvikles i tråd med lokalsamfunnets ønsker. Grensekomiteen er fasilitator og bidrar  med faglig støtte.
    Ett forprosjekt om «Naturbaserade lösningar för klimatanpassning i gränsregionen» har genomförts öfr att hitta metoder som øke det biologiske mangfoldet, og sikre resiliente økosystem som  reduserer effekten av klimaforandringene. Grensekomiteen bidrar faglig i arbeidet med  å utarbeide en hovedprosjektsøknad og i gjennomføringen av prosjektet.

  • Park – og forvalterforum
    Et forum for å utvikle og forvalte nasjonalparker samt natur- og kulturparker på tvers av grensa er etablert. Parkforumet har som mål å arrangere årlige fagkonferanser og initiere felles utviklingsprosjekt. Forvalterne av nasjonalparker og verneområder i Värmland, Dalarna, Härjedalen og Innlandet har etablert et forum der forvaltningsspørsmål diskuteres.

Del dette

Les også

Hvordan skaper vi en attraktiv grenseregion for ungdommene?

Grensekomiteen samlet ungdomskonsulenter fra sju grensekommuner for å avklare hva som må gjøres for å få de unge til å bli boende i grenseregionen. De unge vil være delaktige, få fram sine synspunkter og påvirke i saker som berører de. Mange unge opplever at voksne bare snakker og at lite gjøres, mens voksne opplever at de ikke når fram. Derfor er det behov for nye måter å møtes på.

Les mer

Få de senaste nyheterna!

Få med deg siste nytt!