Les mer om grønn omstilling (illustrert med bilde av hengebjørk)

Grønn omstilling

Å klima tilpasse produksjon og redusere utslipp av CO2 er en forutsetning for fortsatt liv på jorda. Å ligge i teten på dette arbeidet er en konkurransefordel for bedrifter og gjør kommunene mer attraktive å bo og virke i. Grensekomiteen vil bidra til å utvikle bioøkonomien, øke produksjonen av fornybar energi og omstilling til fossilfrie transporter.

Vårt mål er å øke næringslivets konkurransekraft gjennom å skape innsikt og forståelse for behovet og mulighetene som ligger i grønn omstilling hos bedrifter, kommuner og myndigheter. Grensekomiteen skal innen 2025 har startet minst tre prosjekt innen grønn omstilling.

Aktiviteter, grønn omstilling

  • Grenseregionalt samarbeid for kompetanseutvikling for framtidas jordbruk
    Storsteigen Videregående skole og Rättvik Gymnasium har gjennomført en forstudie for å se hvordan man ved å utnytte hverandres ressurser kan spisse utdanningen for framtidas landbruk. Et nettverk for kunnskapsdeling er etablert og det pågår et arbeid med å sette i gang et hovedprosjekt.
  • Naturbaserte løsninger for klimatilpasning i grenseregionen
    Det er gjennomført et forprosjekt der skogeiere, kommuner og destinasjonsselskap i grenseregionen har diskutert naturbaserte løsninger som styrker økosystemene og gjør de mer motstandsdyktige ovenfor klimaendringer. To rapporter er publisert og det pågår et arbeid for å sette i gang et hovedprosjekt, der metoder for å redusere erosjonsfaren i skogsmiljøer og alpinanlegg i skal utvikles. I et samarbeid mellom myndigheter, kommuner og utbyggere skal det utarbeides veiledningsmateriell som kan brukes ved utbygging av fjellområdene i grenseregionen.
  • Besøksforvaltning
    Studieturen til Bodø og Lofoten høsten 2023 var en øyeåpner og ga destinasjonsselskap og kommunene i grenseregionen verdifull innsikt i utvikling av besøksstrategier og se gode eksempler på besøksforvaltning i praksis.
    Studieturen er fulgt opp med et oppfølgingsseminar med fokus på det nye reiselivet  og  en workshop med destinasjonsselskapene i grenseregionen. Destinasjonsselskapene ønsker å gjennomføre en forstudie der mulighetene for å utvikle en grenseoverskridende besøksstrategi for barmarksturisme undersøkes. Dette vil involvere destinasjonene Sälen, Idre, Trysil, Engerdal og Torsby.
  • SITE Mobility
    Grensekommunene Malung-Sälen, Trysil, Engerdal och Älvdalen gjennomfører et prosjekt som har som målsetting å etablerer effektive og bærekraftige mobilitetsløsninger til og fra regionen, internt i regionen og i den enkelte kommune, og styrke næringslivets bærekraft gjennom bedre mobilitet og  smartere digitalisering.  Grensekomiteen Innlandet – Dalarna er representert i prosjektgruppa.
    Prosjektet tester blant annet Samkjøringstjenesten «Nabogo» for å skape et mobilitetstilbud der offentlig transport ikke er tilstrekkelig, arbeider med digitale løsninger for en mer effektiv og lønnsom transport for mat- og drikkeprodusenter, tester dronetransporter,  arbeider med elektrifisering av båttrafiken  på Femunden 3.0 og testing av autonome busser.
    Les mer om projektet: SITE Destination
  • Kompetansetilgang bioøkonomi: Nordregios rapport 2022/23
    I Nordregios rapport 2022/23 beskrives situasjonen og utfordringene for bioøkonomisektoren. Rapportens konklusjoner vil ligge til grunn for Grensekomiteens innsats for å støtte aktørene i området.

Del dette

Les også

Hvordan skaper vi en attraktiv grenseregion for ungdommene?

Grensekomiteen samlet ungdomskonsulenter fra sju grensekommuner for å avklare hva som må gjøres for å få de unge til å bli boende i grenseregionen. De unge vil være delaktige, få fram sine synspunkter og påvirke i saker som berører de. Mange unge opplever at voksne bare snakker og at lite gjøres, mens voksne opplever at de ikke når fram. Derfor er det behov for nye måter å møtes på.

Les mer

Få de senaste nyheterna!

Få med deg siste nytt!