Hackathon – ett effektivt verktøy for samskaping
Sammen med YOUTH 2030 Movement arrangerte Grensekomiteen hackathons der ungdommer og beslutningstakere arbeidet side om side. I forberedende workshops beskrev ungdommene drømmescenarier for sine hjemsteder. Disse ble bearbeidet videre i en hackathon der beslutningstakere og ungdom sammen beskrev mulige løsninger for å forbedre sine kommuner.
Fra samtale til handling i seks kommuner
Metoden er kraftfull. Hver kommune fikk fram 2-3 prioriterte tiltak som ungdommene og beslutningstakerne er enige om å arbeide videre med. Her er noen eksempel:
- Trysil: 3 arbeidsgrupper innen temaene fritid, transport og kommunikasjon ble etablert. Ett av prosjektene søker nå Innlandet fylkeskommune om finansiering til gjennomføring.
- Engerdal: Forslag om bygging av minihus, transport og ungdomsrådets samarbeid med politisk ledelse.
- Malung- Sälen: Forslag om boliger, arbeide og transport. Forslagene inngår i kommunens oversiktsplan.
- Älvdalen: Prosjekt om å tilgjengeliggjøre boliger for unge. En webside for deling av boliger for unge er utviklet.
- Mora: Fokus på flere fritidsaktiviteter og arrangement for unge. En fritidsuke og samarbeid mellom unge og arrangører planlegges.
- Orsa: Ideer om hvordan kommunen kan bli en attraktiv arbeidsplass for unge, som for eksempel gjennom framtidsspaning i 8. klass og «Beste kommunale jobb».
- Torsby: Det arbeides med handlingsplaner for boliger og kommunikasjon.
Kommunene arbeider nå videre med planene. I et kommende «Ungdomstoppmøte» vil aktivitetene ble presentert, synergier og mulig samarbeid identifisert, for å kunne påvirke ikke bare på kommunalt nivå, men også på regionalt og nasjonalt nivå.




