Hvordan skaper vi en attraktiv grenseregion for ungdommene?

Grensekomiteen samlet ungdomskonsulenter fra sju grensekommuner for å avklare hva som må gjøres for å få de unge til å bli boende i grenseregionen. De unge vil være delaktige, få fram sine synspunkter og påvirke i saker som berører de. Mange unge opplever at voksne bare snakker og at lite gjøres, mens voksne opplever at de ikke når fram. Derfor er det behov for nye måter å møtes på.

Hackathon – ett effektivt verktøy for samskaping

Sammen med YOUTH 2030 Movement arrangerte Grensekomiteen hackathons der ungdommer og beslutningstakere arbeidet side om side. I forberedende workshops beskrev ungdommene drømmescenarier for sine hjemsteder. Disse ble bearbeidet videre i en hackathon der beslutningstakere og ungdom sammen beskrev mulige løsninger for å forbedre sine kommuner.

Fra samtale til handling i seks kommuner

Metoden er kraftfull. Hver kommune fikk fram 2-3 prioriterte tiltak som ungdommene og beslutningstakerne er enige om å arbeide videre med. Her er noen eksempel:

  • Trysil: 3 arbeidsgrupper innen temaene fritid, transport og kommunikasjon ble etablert. Ett av prosjektene søker nå Innlandet fylkeskommune om finansiering til gjennomføring.
  • Engerdal: Forslag om bygging av minihus, transport og ungdomsrådets samarbeid med politisk ledelse.
  • Malung- Sälen: Forslag om boliger, arbeide og transport. Forslagene inngår i kommunens oversiktsplan.
  • Älvdalen: Prosjekt om å tilgjengeliggjøre boliger for unge. En webside for deling av boliger for unge er utviklet.
  • Mora: Fokus på flere fritidsaktiviteter og arrangement for unge. En fritidsuke og samarbeid mellom unge og arrangører planlegges.
  • Orsa: Ideer om hvordan kommunen kan bli en attraktiv arbeidsplass for unge, som for eksempel gjennom framtidsspaning i 8. klass og «Beste kommunale jobb».
  • Torsby: Det arbeides med handlingsplaner for boliger og kommunikasjon.

Kommunene arbeider nå videre med planene. I et kommende «Ungdomstoppmøte» vil aktivitetene ble presentert, synergier og mulig samarbeid identifisert, for å kunne påvirke ikke bare på kommunalt nivå, men også på regionalt og nasjonalt nivå.

Del dette

Les også

Ruralplan rapport

Ruralplan – framtidens modell for samfunnsplanlegging

Tradisjonell samfunnsplanlegging er basert på tilvekst, men hva skjer når folketallet stagnerer? Ruralplan viser hvordan kommunene kan planlegge for framtida, selv når folketallet synker. Dette gjorde Malung- Sälen for å tilpasse seg nye demografiske forhold, uten å miste attraktivitet og kommunale tjenester.

Les mer
Utsikt över berg med höstfärger. En person gör ett lufthopp.

Grenseoverskridende besøksstrategi

Studieturen høsten 2023 til Bodø og Lofoten var en øyeåpner og ga oss verdifull innsikt i hvordan vi kan ta en helhetlig tilnærming til utvikling av besøksstrategier. Destinasjonsselskapene i grenseregionen søker nå om mulighetsstudier for å utvikle en felles grenseoverskridende besøksstrategi.

Les mer

Få de senaste nyheterna!

Få med deg siste nytt!