Les mer om kompetanseutvikling (bilde av heisekran)

Kompetanseutvikling

Mangel på arbeidskraft og kompetanse er et hinder for utviklingen av grenseregionen. Gjennom vår innsats ønsker vi å bidra til å bruke og utvikle utdanningsmuligheter over grensen slik at bedrifter, kommuner og myndigheter kan få tilgang til den kompetansen og arbeidskraften de trenger.

Målet vårt er å sette i gang minst to utdanningsprosjekter og ny grenseregionutdanning før 2025. Gjennom vår innsats skal vi bidra til at kompetansetilbudet i 2027 blir bedre enn prognosen fra 2022.

Aktiviteter, kompetensutveckling

  • Grenseoverskridende karrieresenter og karriereveiledning
    Vi har identifisert dagens og fremtidens kompetansebehov gjennom kartlegging av kompetenseforsyning og flere konferanser der representanter fra næringslivet, kommunene og utdanningsansvarlige i grenseområdet har deltatt. Disse konferansene har også bidratt til økt kunnskap om det norske og svenske utdanningssystemet. Det er et sterkt ønske blant aktørene om å samarbeide.
    Et slikt samarbeid vil kunne bidra til flere utdanningsmuligheter i tråd med næringslivets behov, skape flere karrieremuligheter og utvikle en større arbeidsmarkedsregion.
    Karrieresenter Innlandet planlegger sammen med de svenske kommunene Torsby og Älvdalen, å søke om midler for å undersøke mulighetene for å etablere en grenseoverskridende karriereveiledning og et grenseoverskridende kompetanseforum etter modellen fra Innlandet i grenseområdet Innlandet, Dalarna og Värmland.
  • Grenseoverskridende fagskole for driftspersonale i alpinanlegg
    Reiseliv og turisme er en voksende næring som er viktig for Innlandet, Värmland og Dalarna. Alpinanleggene har mange ansatte med lang fartstid, og står nå ovenfor et generasjonsskifte. Drift av alpinanlegg favner et bredt teknisk kompetanseområde med alt fra vedlikeholdsarbeid, elektronikk, ventilasjon, utstyr og nye maskiner. Bransjens leverandører bidrar med kompetanseheving innenfor noen områder. Ny teknologi og AI vil sette nye krav.
    Bransjen vil fremover oppleve generasjonsskifte på teknisk kompetanse, som kan være vanskelig å erstatte på kort sikt. 
    I samarbeid med «Prosjekt Fagskole i Sør-Østerdal» undersøker vi nå mulighetene for å etablere en fagskole for driftspersonale i alpinanlegg.  Målet er å etablere et tilbud som kan hjelpe
    bransjen til å tette et eventuelt fremtidig kompetansegap.
     

Del dette

Les også

Hvordan skaper vi en attraktiv grenseregion for ungdommene?

Grensekomiteen samlet ungdomskonsulenter fra sju grensekommuner for å avklare hva som må gjøres for å få de unge til å bli boende i grenseregionen. De unge vil være delaktige, få fram sine synspunkter og påvirke i saker som berører de. Mange unge opplever at voksne bare snakker og at lite gjøres, mens voksne opplever at de ikke når fram. Derfor er det behov for nye måter å møtes på.

Les mer

Få de senaste nyheterna!

Få med deg siste nytt!