Kompetensutveckling (illustrerad med foto av tjej som arbetar framför laptop)

Kompetensutveckling

Brist på arbetskraft och kompetens är ett hinder för utvecklingen av gränsregionen. Genom våra insatser vill vi bidra till att nyttja och utveckla utbildnings­möjligheter tvärs över gränsen för att företag, kommuner och myndigheter ska kunna få tillgång till den kompetens och arbetskraft som de behöver.

Mål, kompetensutveckling

Gränskommitténs mål är att starta minst två utbildningsprojekt och en ny gränsregional utbildning före år 2025. Genom våra insatser ska vi bidra till att kompetensförsörjningen 2027 är bättre än prognosen från år 2022.

Aktiviteter, kompetensutveckling

  • Gränsöverskridande karriärcentrum och karriärvägledning
    Gränskommittén har arbetat med att identifiera dagens och framtidens kompetensbehov genom att ta fram gränsregional statistik och flera konferenser där representanter från näringsliv, kommuner och utbildningstjänstemän i gränsområdet har deltagit. Konferenserna har bidragit till ökad kunskap om det norska och svenska utbildningssystemet. Det finns en stark vilja bland aktörerna att samarbeta. Ett sådant samarbete kommer att kunna bidra till fler utbildningsmöjligheter i linje med näringslivets behov, skapa fler karriärmöjligheter och en större arbetsmarknadsregion.
    Karrieresenter Innlandet planerar tillsammans med Torsby kommun och Älvdalens kommun att söka medel för att utreda vilka utbildningsutbud som kan utvecklas genom att synkronisera Dalarnas, Värmlands och Innlandets utbildningsutbud för vuxna. I en förstudie vill man också undersöka möjligheter att etablera en gränsöverskridande karriärvägledning och en gränsöverskridande kompetensforum enligt modell från Innlandet.

  • Gränsöverskridande yrkesskola för driftpersonal i vinterdestinationer
    Besöksnäring och turism utvecklas kraftfullt i gränsregionen och viktiga för Innlandet, Värmland och Dalarna. Driften av alpina anläggningar omfattar ett brett tekniskt kunnande, med allt från underhållsarbete, elektronik, ventilation, utrustning och nya maskiner. Nödvändig och kritisk kompetens förmedlas idag genom att dela med sig av kompetens, arbete och erfarenhet. Även branschens leverantörer bidrar med kompetensutveckling inom vissa områden. Branschen kommer framöver att uppleva ett generationsskifte inom teknisk kompetens, som kan vara svår att ersätta på kort sikt. Dessutom kommer ny teknik och AI att ställa nya krav.
    I samarbete med ”Prosjekt Fagskole i Sør-Østerdal” undersöker Gränskommittén nu möjligheterna att etablera en yrkesskola för driftpersonal i vinterdestinationerna som ska bidra till att möta framtida kompetensbehov.

  • Kartläggning av kompetensförsörjning: Nordregiorapport 2022
    Demografi och kompetensförsörjning i gränsområdet Innlandet-Dalarna-Värmland | Nordregio

  • Kunskapsöversikt över pågående kompetensförsörjnings aktiviteter2022
    Rapporten Kompetansetilbud: Kunnskapsoversikt Innlandet – Dalarna – Värmland, pdf

  • Expertstudie om möjligheter till gränsöverskridande yrkesutbildningar: AEBR-rapport
    Slutrapport gränsöverskridande yrkesutbildningar (English), pdf



Dela detta

LÄs ÄVEN

Grenseoverskridende karrieresenter

Den 18. juni møttes representanter fra Älvdalen, Torsby, Innlandet fylkeskommune og Karrieresenter Sør-Østerdal på Elverum. Målet med møtet var å avklare interessen og forutsetningene for å etablere et grenseoverskridende Kompetanseforum og Karrieresenter etter modell fra Innlandet.

Läs mer

Få de senaste nyheterna!

Få med deg siste nytt!